Türkiye’de yıbaşı kutlamalarının topluma mâl olmasında galiba 1980 ‘li yıllarda tüketim toplumunun temellerinin atılmasıyla hızlandı. Ondan önce , 70 ‘li yıllarda Orhan Gencebay, Zeki Müren ve dansöz ödüllü TRT televizyon programlarının ve Milli Piyango’nun büyük ikramiyelerinin de katkısı olmuştur. O yıllarda her evde şimdi belki de yüzüne bakılmayan Tombala oyunları ve de Tv ‘deki bol şarkılı göbek havaları olurdu. Gecenin yıldızı , Sanat güneşimiz Zeki Müren idi. Saatler 24’ü gösterdiğinde ışıklar söndürülür evdeki herkes öpüşür birbirimize iyi yıllar dilerdik.
Noel Baba’nın tebrik kartlarından vitrinlere akması ve oradan sokağa inmesi zaman içerisinde olmuştur. Şimdilerde ortalık kırmızı beyaz elbisesiyle noel babalardan geçilmiyor. Evet Türkiye’de çocuklar Noel Baba’dan oyuncak istemiyorlar ama asıl korkutucu olan bana göre Noel Baba’nın kimliğinin unutulması. Sonuçta Hıristiyan bir aziz olarak kabul ediliyor. Hıristiyanlık bilinçaltının önemli bir figüranı. Ama yine de işin en güzel yanı hayatımızda hiç önem vermediğimiz hediyeleşme davranışı ve çocukların o güzel ruhlarına dokunuş tarzı. İşte bu unutulmaması gereken yan. Bu yüzden Noel Baba’nın hediyeler vermesini özlüyorum. Belki de bizler o adımı atıp geleceğimize yönelen evlatlarımıza sahip çıkarız. Bu ülkede o kadar çok hediye almamış çocuklarımız var ki …
Aziz Nikolas, Arupalı adıyla Santa Claus dördüncü yüzyılda Likya’da yaşamıştır. Yani bizim toprakların çocuğudur. Yaşadığı yer olarak Akdeniz kıyısında Teke yarımadasında ömür sürmüştür. Bugünkü Demre’de piskopos olarak atanan , birçok insana Hristiyanlığı kabul ettirmiş ve hapse atılıp işkenceye uğramıştır. Constantin Hıristiyanlığı kabul edince kurtularak 325 yılında İznik’te toplanan Konsile katıldığına inanılmaktadır. 6 Aralık 342 yılında öldüğü kabul edilen Aziz Nikola, rusya, yunanistan ve Sicilya’nın koruyucu azizi olarak kabul edilmektedir.
Aziz Nikola ortaçağda çocukların da koruyucusu olarak kabul edildiği için bu gün çok sık olarak vurgulanan Noel Baba ve çocuk figürü ve de hediye kültürü bütün dünyada yaygınlaşmıştır. Üzerinde gördüğümüz kırmızı beyz piskopos kıyafetidir. Noel Baba’nın kızağını çeken ren geyiklerinin yılbaşı ve noelde bir figür olarak gösterilmesi tamamıyle bir pazarlama dehasının ürünüdür. Amerika’da Chicago mağazasının satışlarını artırmak için yenilik yapmak isteyen bir reklam yazarının elinden çıkmış oldu.
Kısacası hayat hikâyesi böyle . Konu ile ilgili daha geniş özet www.webdetarih.com’da olacak.
bu küçük blogtan biz de peygamber efendimizi unutmayalım ve buradan selam gönderelim. Ne diyordu : ” Hediyeleşin !…”
Çağdaş Türkiye ve Dünya Tarihi derslerinde hangi belgeseli izleyeceğinize dair bir fikir vermeye çalışan webdetarih sitesine bakmadan geçmeyin. İzleyen bir pişman izlemeyen bin pişman..