Amatör Tarihçinin Bulogusu

Son Haberler

  • 9.Sınıflar_Ev Çalışması :Dört Halife Dönemi
  • Propaganda Savaşları
  • Soğuk Savaş Yıllarında Müzik
  • Zamanın Donduğu An : Soğuk Savaş
  • Home
  • ASYA TARİHİ
  • AVRUPA TARİHİ
  • BELGESEL
  • CUMHURİYET TARİHİ
  • ÇAĞDAŞ DÜNYA VE TÜRKİYE TARİHİ
  • İLKÇAĞ TARİHİ
  • ORTAÇAĞ TARİHİ
    • İslâm Tarihi
  • Osmanlı İmparatorluğu
  • Takip Mesafesi
    • Facebook
    • Twitter
    • Google+
    • Pinterest
    • RSS Feed
    • Linked
    • Youtube

Pers Yunan Savaşı : Termofil Savaşı

Oca 19, 2016 webdetarih 9.Sınıf Ders Notları, After Efekt, İlkçağ Tarihi 0


Pers Yunan Savaşı : Termofil Savaşı

“Bu iyi haber … Persliler Güneşi saklıyorsa Gölgede Savaşacağız demektir.” ( Eski Yunan tarihçisi Herodotos’un aktardığı, Pers okçularının attıkları oklarla güneşi bile örtebilecekleri söylenen Spartalı Dieneces’e atfedilen sözler .)

M.Ö. 6.yüzyılda Batı Asya’nın parlayan yıldızı Perslerdi. Kendilerine bir imparatorluk kurarken, Yunan şehir devletleriyle 50 yıl sürecek bir dizi çatışmanın fitilini ateşlediler.

Bu iyi haber ... Persliler Güneşi saklıyorsa Gölgede Savaşacağız demektir .

       Bu iyi haber … Persliler Güneşi saklıyorsa Gölgede Savaşacağız demektir .

PERSLER KİMLERDİ ?

Persler, kabaca bugünkü İran’ı kapsayan coğrafyada kurulan küçük Pers Krallığı’nın halkını oluşturuyordu. Büyümeleri yakınlarındaki bir krallık olan Media’yı işgal ettikleri M.Ö. 550 yılında başladı. M.Ö. 485’te , I. Dareios’un komutasında antik dünyanın en geniş ve en güçlü imparatorluğunu kurdular.

Yunanlarla ilk çatışmalar M.Ö. 546’da , Perslerin Anadolu’nun batısındaki Lydia Krallığı’na son vermeleri ve Anadolu’nun batı kıyılarındaki İonia bölgesinde Yunan şehir devletlerini egemenlikleri altına almalarıyla başladı.

Yunan şehir devletleri başlangıçta , M.Ö. 500 – 499’daki İonia Ayaklanması’na kadar fazla direnç gösterememişlerdi. Ancak bu ayaklanmada Atina ve Eretria’nın asker ve gemi desteğini aldılar. Yunanlar, Pers şehri Sardeis’i yıktılar, ancak Atina ve Eretria desteğini çekince ayaklanma da başarısızlıkla sonuçlandı.

Proje Dosyası Epic Ancient Titles. Creative Commons Lisanslıdır.

MARATON SAVAŞI

Persler, IOnia’ya yardım eden Atina ve Eretria’yı asla affetmedi. M.Ö. 490 yılında Kral I. Dareios Eretria’ya karşı bir taarruz başlattı ve onları bozguna uğrattı. Daha sonra ordusu deniz yoluyla Atina’nın kuzeydoğusundaki Maraton’a geldi.

Atinalılar ve müttefikleri 10.000 kişilik bir orduyla Persleri karşılamak üzere yola çıktı. Yunanlar sayıca az olmalarına karşın kullandıkları üstün taktikler ve hoplitlerden oluşan falanksların güçleri sayesinde muhteşem bir zafer kazandılar . Bir koşucu zaferi haber vermek üzere 40 km uzaklıktaki Atina’ya gönderildi. Haberi verdikten hemen sonra tükenmiş bir halde yere yığılıp öldü. Modern maraton yarışları adını bu olaydan almıştır.

Pers Yunan savaşları

İKİNCİ İSTİLA : 300 Spartalı Efsanesi

Persler Yunanistan sevdasından vaz mı geçmişlerdi ?

Hayır !

Kral I. Dareios Maraton SAvaşı’ndan kısa bir süre sonra öldü, fkat Perslerin aldığı yenilgi oğlu Kserkes’in aklından çıkmıyordu. M.Ö. 480 yılında, Yunan topraklarına başka bir saldırı düzenledi ama bu sefer karadan. Kserkses Asya ile Avrupa’yı ayıran Çanakkale Boğazı’nı geçebilmek için mühendislere gemilerden oluşan iki devasa köprü inşa ettirdi.

İlk karşılaşma Termofil (Thermopylai ) isimli dar bir dağ geçidinde gerçekleşti. Başlangıçta küçük Yunan ordusu Perslerin ilerleyişini durdurabildi. ” üç gün üç gece süren , Spartalıların önce mızrakları, ardından kılıçları, onlar da devre dışı kalınca çıplak elleriyle ” destansı bir mücadele 300sergilediler. Fakat bir Yunan hain Perslere geçidin çevresindeki gizli yolu gösterdi. Çıkış için hiçbir yol olmadığını anlayan Spartalı komutan Leonidas az sayıdaki bir kuvvetle kalıp savaşarak ölüme yürüdü ve böylece geri kalan Yunan ordusunun kaçmasını sağladı. Bu, antik tarihteki en ünlü kahramanlık örneklerinden biriydi. Persler daha sonra savunmasız Atina’ya yürüdüler. ZAferle coşmuş bir şekilde şehre girdiler. Akropolis’i yağmaladılar ve ateşe verdiler. Ancak karada hezimete uğrayan Yunanlar denizde kıvraktı. Az sayıda olmasına rağmen manevra gücü yüksek gemileriyle Pers donanmasını Salamis Savaşı‘nda Akdeniz’e gömdüler.

Untitled 2

İZLENMESİ GEREKEN FİLM :

 300 Spartalı, özgün adı 300 olan, Frank Miller'ın Termopylae Muharebesi hakkındaki grafik romanından uyarlanan ve 2007 yılında gösterime giren film. Film, Frank Miller'in danışmanlığında Zack Snyder tarafından yönetilmiştir. Yayın tarihi: 9 Mart 2007 (ABD) Yönetmen: Zack Snyder Devam filmi: 300: Bir İmparatorluğun Yükselişi Film müziğinin bestecisi: Tyler Bates


300 Spartalı, özgün adı 300 olan, Frank Miller’ın Termopylae Muharebesi hakkındaki grafik romanından uyarlanan ve 2007 yılında gösterime giren film. Film, Frank Miller’in danışmanlığında Zack Snyder tarafından yönetilmiştir.
Yayın tarihi: 9 Mart 2007 (ABD)
Yönetmen: Zack Snyder
Devam filmi: 300: Bir İmparatorluğun Yükselişi
Film müziğinin bestecisi: Tyler Bates

2007 yılı yapımı ” 300 Spartalı ” adlı film bu savaşı anlatır. Filmde Sparta Kralı Leonidas , 300 savaşçısıyla söz konusu geçitte 80 bin Pers askerine karşı kahramanca direnir ama sonunda mağlup olur. Kserkses, farklı cinsel eğilimlere sahip bir karakter olarak resmedildiği için film, İrah halkının yoğun protestosuyla karşılaştı ve İran’da yasaklandı.

( Kaynak : Ali Çimen : Kısa Dünya Tarihi . s. 45 )

SPARTA :

Askeri üstünlüğü ile tanınan çalışkan Sparta halkı, her şeyin  en iyisine sahip olmaya kilitlenmişti. Yunanistan’ın en savaş odaklı şehir devletinde yeni doğanlar arasında güçsüz ya da sakat olanlar uçurumdan atılırdı. Çocuklar sekiz yaşından itibaren katı bir askeri eğitime tabi tutulur, burada koğuşlarda kalır ve az miktarda yemekle beslenirlerdi. Yemek çalmaya teşvik edilmelerine rağmen yakalandıklarında meydan dayağı yıyorlardı. Bu gaddar eğitimin sonucunda Sparta ordusu M.Ö. 5. yüzyılda Persleri geriye püskürten Yunan güçlerinin başını çekmiş, ancak buna rağmen M.Ö. 3. yüzyılın sonlarına doğru ordunun gücü azalmaya başlamıştı. ( Kaynak : Dünyanın Kanlı Tarihi, Jacop Field )

Bu konuda bakınız . Atina Sparta Savaşları

Pers Yunan SAvaşı (2)

291 views


  • 300, 300 Spartalılar, Atina-Sparta savaşları, Maraton, Pers Yunan Savaşı, Pers Yunan Savaşları, Persler, Salamis Savaşı, Sparta, Yunan

Leave a Reply Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Diğer Yazılar

99.Yılında Çanakkale Zaferi

99.Yılında Çanakkale Zaferi

Mar 18, 2014 0

neylersin oğlum bekir, bak işte ben dedenim benim mezarım yoktur dardanos şehitleri de kül oldu yirmi üç baharım kıvırcık bir mart günü başımı ayrı gömdüler, gövdemi ayrı...
Read More
Siyah İnsanın Şarkısı : Spirütüaller

Siyah İnsanın Şarkısı : Spirütüaller

Oca 06, 2014 0

Merhaba Mustafa Kemal

Merhaba Mustafa Kemal

Kas 10, 2013 0

Cumhuriyet 2013

Cumhuriyet 2013

Eki 30, 2013 Cumhuriyet 2013 için yorumlar kapalı

Disiplin gücün temelidir !

Disiplin gücün temelidir !

Eki 02, 2013 0

ADSENSE

Her Hakkı Mahfuz Değildir. İhtiyacınız varsa kullanın. Bu site Tarih alanında bilgisini artırmaya çalışan sıradan bir vatandaş tarafından kurulmuş olup Wordpress altyapısı üzerinde yükselen mütevazi bir sitedir.